суботу, 4 вересня 2010 р.

Джерельна база дворянської родословної

«Указ Его Императорского Величества Самодержца Всеросийского… (от 5 июня 1848 года) о дворянстве рода ГОЛЕМБИОВСКИХ» Державний Архів Житомирської області (ф. 146, оп. 1, спр. 1744, арк. 65-66)

При підготовці цього дослідження були використані: особисті документи моїх предків (свідоцтва про народження і шлюби, військові квитки, посвідчення і різного роду довідки).

Державний Архфів Житомирської області
 (ф. 146, оп. 1, спр. 1744, арк. 1)
 «Справа Волинського дворянського
 зібрання про дворянське
походження роду Голембіовських»
Документи Державного архіву Житомирської області, зокрема, «Справа Волинського дворянського зібрання про дворянське походження роду Голембіовських», аналогічні справи про дворянське походження роду Войнаровських і Жолкевських, а також Метрична книга Ліщинського римо-католицького парафіяльного костелу (частина перша 1863-1915 роки). У зносках дослідження дається вичерпна інформація про всі використані джерела.

Також важливим джерелом візуальної інформації стали фотокартки, які збереглися у сімейних фотоальбомах Галини-Марії Голембіовської, Іщуків, Деревецьких і Вознюків. Крім того, для розширеного і більш об’ємного тлумачення наявних і беззаперечних документів, були використані джерела із наукової літератури, присвяченої польській шляхетській геральдиці, генеалогії та історії. Серед них польськомовні твори Каспера Несецького, Ельжб’єти Сенчис та Яна Кароля Дахновського.

Меншою мірою (лише у декількох незначних випадках) були використані фрагменти родинних спогадів. За потреби проводилася аналітична робота і необхідні синтезуючі узагальнення, які інформаційно збагачували документальну джерельну базу.

На додаток до проведеної роботи, в результаті вивчення документів, спогадів і фотокарток, а також ретельного (інколи детального) вивчення тогочасних історичних подій із прив’язкою до конкретної місцевості, були реконструйовані життєписи і біографії деяких ключових осіб родоводу. Оцінка історичних подій висвітлена дещо заангажовано, суб’єктивно і емоційно, але вона чудово віддзеркалює переконання, погляди і світоглядні орієнтири автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар