суботу, 4 вересня 2010 р.

Голембіовський Леон

Соціальний статус: ШЛЯХТИЧ;

Батько: Голембіовський Павел (Павло) син Гжегожа (Григорія)
Мати: Голембіовська (уроджена САрнецька) Єльжбієта (Єлізавета);

Місце реєстрації: Тучинський Парафіяльний Костел;
Національність: ПОЛЯК.

Щодо того звідки походив рід Єльжб’єти Сарнецької є таке припущення – один із сучасних районних центрів Рівненщини називається Сарни, й можливо звідти походить одне із відгалужень польського шляхетського роду Сарнецьких.

Містечко (нині село) Тучин теж знаходиться на Ріненщині (на території сучасного Гощанського району). Вірогідно, неподалік цього містечка були маєтки Сарнецьких, адже батько Гжегожа Голембіовського походив, ймовірно, із Янова, яке розташоване між Луцьком і Любліном на території сучасної Польщі.

Про життя Леона Голембіовського знаємо мало. Із архівних джерел відомо що він отримав у спадок від батьків частину поселення Цудоровець під Луцьком, а також те, що Леон, під час коронації Короля польського Станіслава Августа (Понятовського), служив у Полку кінноти під командою гетьмана Огінського.

Від шлюбу Леона й Катажини (Мозаровської) ГОЛЕМБІОВСЬКИХ народилися діти:

Якуб ГОЛЕМБІОВСЬКИЙ (народився: 28 липня 1778 року);
П’йотр ГОЛЕМБІОВСЬКИЙ (народився 30 квітня 1781 року);
Франц ГОЛЕМБІОВСЬКИЙ (народився: 12 жовтня 1789 року).

Російська імперія, яка утвердила своє панування на «всходніх кресах» у 1795 році інкорпорувала польських шляхтичів: Якуба, П’йотра та Франца Голембіовських у склад російського дворянства Указами «Правительствующего Сената»: у 1816 році за № 217, а також після першого польського повстання додатковими указами у 1834 році за № 759, № 842 й № 161.

Немає коментарів:

Дописати коментар